Over mijzelf

Mijn naam is Floris Lemmen. Als klein kind wilde ik graag tovenaar worden. Dat leek me een mooi beroep. Toen ik jammergenoeg leerde dat tovenaars niet bestonden nam ik ook genoegen met schrijver of boswachter. Vooral het schrijverschap heeft lang voortbestaan in mijn dromen, ook nog tijdens mijn studie sociologie. Totdat ik rond mijn 20e jaar, door een voetbalblessure die niet overging ondanks maanden van fysiotherapie, in behandeling ging bij een shiatsutherapeut. Na 1 behandeling was ik van mijn kwetsuur af maar nog opmerkelijker was een nieuw gevoel dat me diep raakte. Ik voelde in mijn hele lichaam een warmte en een tinteling die ik me maar vaag herinnerde van vroeger. Dat gevoel ben ik sindsdien nooit meer helemaal kwijt geraakt. Bestaan er dan toch tovenaars? dacht ik toen.

Geïnspireerd door deze ervaring ben ik de vierjarige opleiding tot Medisch Shiatsutherapeut aan de European Shiatsu Academy gaan doen. Daar leerde ik al snel dat shiatsu niets met toveren te maken heeft maar met energiebanen die door het lichaam lopen en die je met druk kunt beïnvloeden. Een kwestie van de juiste druk op de juiste plaats en het leren voelen van de energie. Dat is niet magisch maar wel een kunst. Die kunst beoefen ik nu met passie en alhoewel ik nu al ruim 15 jaar bezig ben, leer ik iedere dag bij en doe nog allerlei cursussen om mijn kennis en kunde te vergroten.


Naast mijn werk als shiatsutherapeut ben ik organisatieadviseur en werk ik in bedrijven aan organisatievraagstukken, samenwerkingsproblemen en ben gespecialiseerd in diversiteit en authenticiteit. In dit werk ontdek ik elke dag dat, wil een mens authentiek zijn in zijn werk, hij letterlijk goed in zijn vel moet zitten. Hij moet de signalen van zijn lichaam kunnen duiden en weten hoe hij zichzelf tot rust kan brengen in stressvolle situaties. Hier komt mijn advieswerk samen met Shiatsu. In mijn praktijk behandel ik daarom niet alleen mensen, maar geef hen ook voedings- en leefstijladviezen en oefeningen mee om hun eigen lichaam beter te leren begrijpen en gebruiken. Zodat zij zelf meer invloed krijgen op hun eigen ontspanning.

Sinds 2017 werk ik samen met twee coaches en een karate- en qigongdocent in een persoonlijk leiderschapsprogramma dat zich richt op de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn. Dit programma heet Voel Jezelf. https://van-binnen.nl/voel-jezelf/