Wat is Shiatsu?

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk (shi = vinger, atsu = druk). Bij Shiatsu worden de duimen, en soms de handpalmen en vingers, gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Shiatsutherapie is ontstaan uit een systeem van oefeningen en zelfmassage in China ongeveer 580 jaar voor C. In de 6e eeuw werd de methode in Japan geïntroduceerd en werden de massagetechnieken verder ontwikkeld. Deze manier van masseren werd erg belangrijk in de Japanse geneeskunde. De punten op het lichaam waar druk wordt uitgeoefend tijdens een shiatsubehandeling komen veelal overeen met de punten die in de Chinese geneeskunst als punten op meridianen bekend staan (acupunctuurpunten).

Er zijn allerlei verschillende stijlen binnen shiatsu. De stijl van Tokujiro Namikoshi (die in deze praktijk wordt toegepast) is een zeer specifieke stijl die aansluit bij de

westerse kennis over anatomie en fysiologie, en zich met name richt op het herstellen van fysieke onbalans. In 1956 erkende het Ministerie van Volksgezondheid in Japan deze vorm van Shiatsu als een effectieve en reguliere behandelwijze.

Namikoshi is een grote stimulerende kracht geweest in het proces van acceptatie in de westerse wereld. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de mechanismen die Shiatsu zo’n succesvolle therapie maken. De werking wordt tegenwoordig meestal verklaard met behulp van moderne inzichten in de werking van het zenuwstelsel en de relaties tussen huid, botten en organen. Oosterse en Westerse geneeskunde wordt gecombineerd. Als gevolg van het succes waarmee Shiatsu wordt toegepast, is de behandelmethode inmiddels breed gewaardeerd en geaccepteerd. Veel zorgverzekeraars hebben deze therapie dan ook in hun vergoedingspakket opgenomen.



Wanneer Shiatsutherapie?

Shiatsutherapie is geschikt voor iedereen en een goede aanvulling op andere behandelmethoden. Het wordt toegepast voor drie verschillende stadia:

1. Preventief
Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze beginnen gezondheidsproblemen met verstoringen in het meridiaanstelsel, het geheel van energiebanen in het lichaam. Door regelmatig een shiatsubehandeling te ondergaan worden deze verstoringen al vroegtijdig verholpen waardoor ernstiger kwalen kunnen worden voorkomen. Shiatsu versterkt de weerstand van het lichaam en helpt een mens gezond te blijven.

2. Palliatief
Shiatsu werkt verzachtend bij pijnklachten die niet of nauwelijks te genezen zijn. Ook immobiliteitsklachten kunnen afnemen doordat Shiatsu ruimte schept bij een verstard bewegingsapparaat; bijvoorbeeld reumatiek.

3. Curatief
Shiatsutherapie is effectief gebleken bij tal van klachten en kwalen.

Een beperkte opsomming:
- rugpijn
- (spannings)hoofdpijn
- nek- en schouderklachten zoals whiplash, frozen shoulder
- tenniselleboog, muisarm, RSI
- maag- en darmklachten
- menstruatieklachten, hormonale onbalans
- eczeem
- hoge/lage bloeddruk
- weinig energie, futloosheid
- vele andere klachten

Shiatsutherapie is geschikt voor alle leeftijden en belast het lichaam minimaal. Het wordt echter NIET toegepast in de volgende situaties:
Besmettelijke ziekten, virusinfecties, griep, maagzweren, koorts, kort na een operatie, bij open wonden, bij extreme lichamelijke verzwakking en bij botbreuken.